Fytotherapie en Bach bloesems

Fytotherapie en Bach bloesem therapie

Wat is fytotherapie?


Fytotherapie, of kruidengeneeskunde wordt al sinds vele eeuwen gebruikt om de gezondheid te verbeteren. Een kruid bevat vele verschillende werkzame inhoudsstoffen. Al deze stoffen in een plant zorgen voor een evenwichtige en diepgaande werking. Kruiden hebben over het algemeen geen bijwerkingen, juist door die grote hoeveelheid verschillende stoffen, houden ze elkaar als het ware in balans.


Bach bloesem therapie

Fytotherapie is voor vele aandoeningen inzetbaar. Zo zijn er kruiden die de spijsvertering verbeteren, het immuunsysteem verbeteren of rustgevend zijn.

In mijn praktijk maak ik gebruik van fytotherapie vanuit mijn natuurgeneeskundige achtergrond. Dit wil zeggen dat mijn werkwijze gebaseerd is op de 4 elementenleer en de humoraalpathologie van Hippocrates. De keuze van de kruiden wordt bepaald door hun specifieke eigenschappen. Zo zijn er verwarmende, verdrogende, verkoelende en bevochtigende kruiden. De kruiden worden niet klachtgericht ingezet maar altijd vanuit een holistische denkwijze om het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan te zetten en zo weer gezonder te kunnen worden.

Fytotherapie kan in verschillende vormen worden toegepast. Bijvoorbeeld als thee, als tinctuur, als olie en ook in zalf. Door verschillende kruiden te combineren krijg je een individueel mengsel afgestemd op de klachten en constitutie (aanleg) van die persoon. De kruiden worden meestal in druppelvorm (als “tinctuur”) voorgeschreven.

Als je kruiden wilt gaan gebruiken, is het belangrijk dat je de (reguliere) medicijnen die je eventueel gebruikt, meeneemt naar de praktijk zodat een goede keuze voor de kruiden gemaakt kan worden.


Deze bloesems worden nu wereldwijd gebruikt om individuele gemoedstoestanden weer in balans te brengen. Uit de 38 remedies wordt een keuze gemaakt die past bij uw persoonlijke situatie. De bloesems worden ingenomen als druppels.

De Bachbloesems werken op een subtiele, energetische manier en hebben geen bijwerkingen, zijn niet verslavend en belemmeren de werking van andere geneesmiddelen niet.

Deze therapie is daarom bijzonder geschikt voor allerlei emotionele klachten, voor zeer gevoelige mensen en voor kinderen. Welke Bachbloesem of combinatie van Bachbloesemremedies bij je past komt in het gesprek naar voren.

De bloesems kunnen zowel als hoofdtherapie ingezet worden of samen met een behandeling met acupunctuur, kruiden of een therapeutische massage.


Wat is Bach bloesem therapie?


“Om in goede gezondheid te verkeren, moet men in harmonie zijn met zijn ziel”: Dit is de filosofie van dr. Edward Bach, een Engelse arts begin vorige eeuw.


Uit bloesems van diverse planten ontwikkelde hij 38 remedies. Door de bloesems in zuiver water te leggen haalde hij de essentie uit de bloesem. Elke bloesem staat voor een bepaalde gemoedstoestand. Als  iemand niet in evenwicht is, kunnen er klachten ontstaan zoals angsten, onzekerheid, overbezorgdheid, malende gedachten, slaapproblemen, somberheid enzovoort. Daarmee heeft de Bachbloesemremedie vooral invloed op stemmingen en emoties. Indirect heeft de remedie ook invloed op het fysieke functioneren en dus op een lichamelijke ziekte.